معــاون آمـاد تحقیقـات و عـلوم صنعتی وزارت دفــــاع:جهاددانشگاهی و دانشگاه ها نقش مهمی در صحنه توسعه فناوری دفاعی دارند

سـردار مهدی فرحی معــاون آمـاد تحقیقـات و عـلوم صنعتی وزارت دفــــاع در همــایش دفاع دانش بنیان:

جهاددانشگاهی و دانشگاه ها نقش بسیار مهمی در صحنه توسعه فناوری های دفاعی داشته و دارند

سردار فرحی در همایش “دفاع دانش بنیان” که در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، با تشریح روند توسعه صنایع دفاعی کشور گفت: اوج بلوغ صنایع دفاعی ما زمانی بود که وارد بحث طراحی مستقیم و حوزه نوآوری شدیم و این یک دستاورد طلایی و افتخاری بزرگ برای کشور ما بود. ما در یک بازه زمانی سی ساله، از کاربر و مصرف کننده که قابلیت صنعتی در حداقل آن را داشت وارد عرصه نوآوری شدیم.

وی در ابتدای سخنرانی خود با اشاره به اینکه برگزاری این همایش یک کار ارزشی است که می تواند با ارائه و بازخوانی ارزشهای دوران دفاع مقدس که با زحمات زیادی بدست آمده است، آنرا تازه و زنده نگه دارد، اظهار داشت: ما در دوران قبل از انقلاب در عمده ی حوزه های صنعت دفاعی، یک مصرف کننده بودیم و در بسیاری از زمینه ها اجازه ی ورود به بسیاری از کارهای صنعتی، حتی باز کردن یک پیچ را نداشتیم و دستمان به سوی خارجی ها دراز بود؛ ولی بعد از اینکه جنگ شروع شد ما وارد بحث قطعه سازی و بعد بحث کپی سازی شدیم و بعد از ورود به بحث مهندسی معکوس، گام بسیار بلندی را در اواسط دهه دوم و دهه سوم انقلاب برداشتیم و آن ورود به بحث طراحی مستقیم بود.

معاون آماد تحقیقات و علوم صنعتی وزارت دفاع با اشاره به سیر تطوری که در ۳۷ سال عمر انقلاب در روند توسعه دفاع کشور حاصل شده است گفت: پس از ورود به موضوع طراحی مستقیم، پیاده سازی ایده ها ی نو و خلق محصول جدید و بلا منازع و بدون وجود مشابه آن در دنیا را آغاز و به خاطر انگیزه های قوی، فشار جنگ تحمیلی و هم نیاز زیاد و وضعیت تحریم، این مرحله را هم گام به گام ولی با سرعت زیاد طی کردیم. همه عوامل دست به دست هم داده بودند تا ما بتوانیم این مسیر را خیلی سریع طی کنیم. در حالی که در بیشتر کشورهای دنیا هر گامی که از این مسیر طی می شود سالهای زیادی را صرف می کنند. اما به لطف خدا ما در بسیاری از این زمینه ها توانستیم صنایع دفاعی کشور را به نقطه ایده آلی برسانیم و امروز با افتخار می توانیم بگوییم در زمینه های زیادی در صنایع دفاعی وارد عرصه نوآوری شدیم و محصولات جدیدی که سابقه ای از آنها از قبل وجود ندارد خلق می کنیم.

سردار فرحی با اشاره به دستاوردهای با ارزش در صنایع دفاعی کشور افزود: در حوزه های موشکی، پهپادی، زمینی و دریایی و حوزه جنگ ناهمتراز، دستاوردهای بسیار عالی بدست آمده است که در واقع این دستاوردها با رویکرد برون نگری و درون زایی که دو موئلفه اقتصاد مقاومتی است بدست آمده است.

وی با اشاره به تعریف های جدیدی که از جنگ هم اکنون در دنیا وجود دارد گفت: دنیا امروز بحث جنگ را تبدیل کرده است به جنگ پست مدرنیسم. جنگی که فوق مدرن است. می گویند جنگ به صورت یک منشور چند وجهی است. یکی از وجوه آن دفاعی و نظامی است و لیکن وجوه دیگر آن جنگ روانی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و … است که تک تک قابلیت آنرا دارند که همین انقلابهای نارنجی را که در گوشه و کنار دنیا طی سالهای گذشته رخ داده است، بوجود آورد و در بسیاری از زمینه ها نیاز به جنگ نظامی نیست. اما یکی از موئلفه های این منشور تهاجمی دشمن جنگ نظامی است که خود این جنگ نظامی هم ادبیات جدیدی برایش تعریف کرده اند تحت عنوان سوپر سیستم؛ این جنگ دارای ویژگی های مخصوصی از جنس دانش بنیان بودن است. کما اینکه شما می بینید جنگ ها دیگر از نوع جنگ های هشت ساله رخ نخواهد داد و جنگ ها کوتاه مدت، هوشمند و دقیق است و کشتار کمی دارد و نقاط راهبردی را هدف قرار می دهد. و جنگ دور ایستا است و ازفواصل دور انجام می شود.

سردار فرحی ادامه داد: جنگ امروز به دلیل این ویژگی هایی که دارد نیاز به نگاه دانش بنیانی وعلمی دارد. ما به سمت و سوی دقت بالا، سبک و چابک و هوشمند کردن و استفاده چند منظوره از یک محصول حرکت کردیم و این یک رویکرد جدید و راهبردی بود. برای اینکه بتوانیم این کار را انجام دهیم هم در عرصه نرم تحول و نوآوری انجام شد و ما از دو ابزار راهبردی استفاده کردیم که بتوانیم از حداکثر توان کشور استفاده کنیم. نکته اول بحث ایجاد هسته های کوچک و شبکه ی بزرگ است که مصادیق آن در این همایش ارائه شد. اینکه ما بتوانیم با جمعیت حداقلی، خروجی حداکثری داشته باشیم، استفاده از شبکه ی همکاران در سطح کشور بود و استفاده از شبکه در حوزه های صنعتی و تحقیقاتی و دانشگاهی. اینکه امروز در عمده دانشگاه های طراز اول کشور بحث مهندسی و بکارگیری توانمندی های دفاعی مطرح است این یک افتخار بزرگی است. هم اکنون شما در کمتر دانشگاهی در سطح کشور می توانید وارد شوید و ببنید بحث دفاع در آنجا ورود نکرده است.

وی افزود: امروز شبکه همکاران گسترده صنعت دفاعی چه در حوزه شرکت های دانش بنیان چه در حوزه مجموعه دانشگاه ها و جهاددانشگاهی و صنایع مختلف بخش خصوصی، فوق العاده توسعه یافته است. این کار از منظر پدافند غیرعامل و همچنین تولیدات گسترده، بسیار ارزشمند است که انجام شده است. بنابراین امروز ما به جرات می توانیم بگوییم که ظرفیت تولید صنایع دفاعی ما سی برابر و لیکن هزینه های ما به شدت کاهش پیدا کرده است و این رویکرد بسیار ارزشمند مدیریتی و نرم بوده که در طی این مدت حاصل شده است و امروز به لطف خدا ما می توانیم ادعا کنیم که در حوزه طراحی تا محصول و همچنین تولید انبوه می توانیم به هر مقداری که مورد نیاز باشد به سرعت خودمان را تنظیم کنیم.

وی با بیان اینکه ما در کمتر عرصه ای است که بخواهیم دست به سمت خارجی ها داشته باشیم و اهمیت همکاری دانشگاه های داخلی، اظهار داشت: ما به لطف خدا توفیقات فوق العاده ای درعرصه ی دفاعی داشتیم و این به همت بلند و همکاری و مشارکت بسیار خوب دانشگاه ها بدست آمده و همچنین جهاددانشگاهی نقش بسیار مهمی در صحنه توسعه فناوری های دفاعی داشته است.

دانشگا ها هم در عرصه توسعه آموزش و هم در عرصه مشارکت حداکثری توانستند بسیاری از گره های دفاعی کشور را برطرف کنند و این تعامل بسیار خوب صنعت و دانشگاه یک الگوی بسیار نمونه و بارزی است برای اینکه ما بتوانیم در عرصه های دیگر هم از این مدل استفاده کنیم.

سردار فرحی در خاتمه سخنان خود ضمن تشکراز همکاری بسیار خوب دانشگاه ها در عرصه ی دفاعی اظهار امیدواری کرد این فرایند کماکان ادامه داشته باشد و این پیوند مقدس صنعت و دانشگاه در عرصه ی دفاع روز به روز بیشتر شود.

در این همایش که همزمان با بزرگداشت پنجاهمین سال تأسیس دانشگاه صنعتی شریف و با هدف بررسی نقش و جایگاه دانشگاه و جهاددانشگاهی صنعتی شریف در روند توسعه علمی و صنعتی کشور در دوران دفاع مقدس و فناوری های دفاعی و با حضور جمعی از مسئولان ارشد دفاعی، اساتید و دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد،سردار مهدی فرحی معاون آماد تحقیقات و علوم صنعتی وزارت دفاع، دکتر منوچهر منطقی رئیس مرکز ملی فضایی ایران،دکتر سعید سهراب پور قائم مقام بنیاد نخبگان دکتر عباس ملکی معاون فرهنگی دانشگاه صنعتی شریف، مهندس حسینعلی حاجیلو رئیس سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف، دکتر محمد صادق حاجی تاروردی رئیس پژوهشکده توسعه تکنولوژی،مهندس کوروس حمزه عضو هیات علمی سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف، دکتر حسین صامتی رئیس دانشکده کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، دکتر علی اصغر زارعی نماینده مجلس شورای اسلامی با ایراد سخنرانی به مرور پروژه های انجام شده در دانشگاه و جهاددانشگاهی صنعتی شریف در دوران دفاع مقدس و رشادت های علمی و عملی جوانان حماسه ساز پرداختند. در حاشیه ی این همایش، نمایشگاه کتاب و عکس با موضوع «مهندسی و پشتیبانی جنگ» برگزار شد.

نظرات معلق