مجموعه جهاد دانشگاهی صنعتی شریف كه زمانی با چهار نیروی دانشجو در فضایی كوچك در دانشگاه صنعتی شریف فعالیتش را آغاز كرده است، امروز با داشتن بیش از 300 نفر نیروی انسانی متخصص یكی از گستردهترین و موفقترین واحدهای جهاد دانشگاهی است.
در آغاز بیست و نهمین سال فعالیت جهاد دانشگاهی، پای صحبتهای مهندس سید محمد طباطبایی، رییس جهاد دانشگاهی صنعتی شریف و پژوهشكده توسعه تكنولوژی نشستیم تا از اهداف، فعالیتها و برنامههای این واحد و پژوهشكده در یك سال اخیر بشنویم.
وی در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت: جهاد دانشگاهی صنعتی شریف در سه زمینه پژوهشی، آموزشی و فرهنگی فعالیت میكند و در طول یك سال گذشته موفق به انجام 170 طرح و پروژه پژوهشی و خدمات فنی و مهندسی، تالیف 40 عنوان مقاله علمی و شش عنوان كتاب، ثبت هشت اختراع تازه شده است كه یكی از این طرح ها با عنوان فنآوری حسگرهای مغناطیسی آمورف، رتبه سوم بیست و یكمین جشنواره بین المللی خوارزمی را كسب كرده است.
رییس جهاد دانشگاهی صنعتی شریف برگزاری سه همایش علمی، امضای هشت توافقنامه همكاری با سازمانها و مراكز علمی و تخصصی كشور و امضای دو توافقنامه بینالمللی، برگزاری 30 عنوان سمینار تخصصی و همچنین كسب رتبه الف در تازه ترین ارزیابی و رتبه بندی عملكردی پژوهشی موسسات پژوهشی وابسته به نهادهای عمومی در بررسی و ارزیابی پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، كسب استاندارد و گواهی ایزو توسط آزمایشگاههای گروه پژوهشی مكانیك و گروه پژوهشی متالورژی، افزایش سه هزار متر مربع به فضاهای پژوهشی را از دیگر دستاوردهای این مجموعه در طول یك سال گذشته ذكر كرد.
مهندس طباطبایی با اشاره به تنوع زمینه فعالیتهای مجموعه جهاددانشگاهی صنعتی شریف و پژوهشكده توسعه تكنولوژی، پروژه های پژوهشی انجام شده را شامل پروژه های اپتیكی، هوافضا، خلاء، ساخت ربات، میكروالكترونیك، شیمی و مهندسی شیمی، صنایع، نانوتكنولوژی، مواد نو، مدیریت پروژه، اتوماسیون، اندازهگیری ابعادی، ردیابی، IT، مواد مغناطیسی، ساخت و تولید، پروژههای زیست محیطی، كنترل كیفیت، حمل و نقل و ترافیك، انرژی، آلومینیوم، تدوین تكنولوژی، تدوین استاندارد و مطالعات توسعه تكنولوژی عنوان كرد.
رییس جهاد دانشگاهی صنعتی شریف در تبیین برخی از دستاوردهای پژوهشی این واحد طی یك سال گذشته به همکاری در تدوین نقشه جامع علمی كشور، طراحی و ساخت چند دستگاه ربات جابهجایی برای استفاده در صنایع مختلف، طراحی و ساخت تجهیزات مورد نیاز موتور ملی و طراحی و ساخت قطعات مورد نیاز دستگاههای كارخانه آلومینیوم جاجرم، دستیابی به فنآوری حسگرهای مغناطیسی آمورف، تدوین تكنولوژی قطعات كارخانجات فولاد مباركه، ساخت موتور لوكوموتیو و مستندسازی پروژه اپراتور دوم تلفن همراه اشاره كرد.
وی، بهینه سازی سیستم كنترل و مانیتورینگ كارگاه تستر یک نوع بالگرد، اجرای طرح فراخوان سیستم سوخت رسانی شركت ایران خودرو در 100 شهر كشور، طراحی و ساخت سیستمهای لایه نشانی با لیزر پالسی، طراحی و ساخت اتوكلیماتور لیزری، ارائه خدمات پژوهش، مشاوره و همكاری در تكمیل مراحل نصب و راه اندازی تجهیزات RFID در واگنهای باری راه آهن، مشاوره و ارائه خدمات همیاری فنی در طرح احداث كارخانه ذوب آلومینیوم جنوب مجتمع آلومینیوم جنوب، ساخت مواد نانومغناطیسی و طراحی و ساخت هواپیماهای بدون سرنشین را از دیگر دستاوردهای پژوهشهای كاربردی مجموعه جهاد دانشگاهی صنعتی شریف و پژوهشكده توسعه تكنولوژی برشمرد.
رییس جهاد دانشگاهی دانشگاه صنعتی شریف كه معتقد است جهاد دانشگاهی با توجه به برخورداری از ظرفیت بالای علمی و بهره مندی از نیروهای دانشگاهی و ارتباط با صنایع مختلف میتواند به عنوان حلقه رابط بین صنعت و دانشگاه عمل كند در مورد سیاستها و برنامههای این واحد گفت: فعالیتهای جهاد دانشگاهی صنعتی شریف در قالب دو برنامهریزی كوتاه مدت و بلند مدت انجام می شود؛ برنامه بلند مدت این مجموعه، همان برنامه جهاد دانشگاهی است كه با توجه به چشمانداز 20 ساله كشور كه هدف آن دستیابی به فنآوریهای نوین و استفاده از نتایج تحقیقات جهاد دانشگاهی و دستیابی به رتبه اول در این زمینه ها در 20 سال آینده می باشد، تدوین شده است. برنامه كوتاه مدت هم برنامههای سه سالهای می باشد كه در راستای برنامه بلند مدت جهاد دانشگاهی ارائه میشود و تمركز در برخی رشته ها خصوصا در زمینه فن آوریهای نوین، از سیاستهای پژوهشی ما در این برنامه ها است.
مهندس طباطبایی در ادامه تاكید كرد: تبدیل شدن به قطب علمی در حوزه های پژوهشی و كاربردی كردن نتایج تحقیقات پژوهشی و همچنین استفاده از نتایج پژوهشها از جمله اهداف اساسی جهاد دانشگاهی صنعتی شریف و پژوهشكده توسعه تكنولوژی است.
وی درباره چالشها و مشكلات پیش روی جهاد دانشگاهی، گفت: این مشكلات، اغلب همان مشكلات و چالشهایی است كه در كل كشور در بحث تولید و پژوهش وجود دارد كه علیرغم تلاش های زیادی كه برای رفع این مشكلات میشود، هنوز بیشتر خواستهها در حد آرمان باقی میماند كه بخشی از این مشكلات مربوط به كمبود بودجه تحقیقاتی و كمبود نقدینگی برای فعالیتهای پژوهشی و بخشی دیگرمربوط به مقررات دست و پا گیر در سازمانها، بانكها، بیمه و یا ضمانت پروژه ها است كه به نظر می رسد این مشكلات در بخش تجارت، به دلیل اینكه كشور ما برای كارهای تجاری با سهولت بیشتری عمل میكند، كمتر از بخش تولید و پژوهش است. در بخش تولید و پژوهش، علیرغم تلاش مسولان، هنوز سیستم مناسبی برای اجرا و عملیاتی کردن فعالیتهای پژوهشی راهاندازی نشده و جای كار زیادی وجود دارد.
به گفته مهندس طباطبایی، 90 در صد از اعتبارات پژوهشی جهاد دانشگاهی از محل انعقاد قراردادهای كارفرمایی و انجام پروژه ها تامین می شود و اختصاص تنها 10 درصد از اعتبارات دولتی با توجه به اینكه تامین هزینه های عمرانی و خرید تجهیزات نیز وجود دارد، كمك زیادی به رفع مشكلات مالی نمی كند.
وی با تاكید بر اینكه پتانسیل و توان مجموعه جهاد دانشگاهی صنعتی شریف و پژوهشكده توسعه تكنولوژی بسیار بیشتر از توان فعلی آن است به ایسنا گفت: مجموعه جهاد دانشگاهی صنعتی شریف را در فضایی كوچك در دانشگاه شریف و با چهار نفر نیروی دانشجو شروع كردیم و در حال حاضر بالای 300 نفر نیروی انسانی متخصص داریم؛ اما جهاد دانشگاهی نیاز به فرصت و در مواردی حمایت بیشتر دولت به خصوص در زمینه اصلاح قوانین مربوط به ضمانت هایی دارد كه در زمان انجام پروژههای بخش دولتی از جهاد دانشگاهی خواسته می شود.
وی با اشاره به اشتغالزا بودن فعالیتهای جهاد دانشگاهی در بخشهای مختلف، این نهاد را یكی از سازمانهای كارآفرین عنوان كرد.
مهندس طباطبایی افزود: مجموعه جهاد دانشگاهی، به صورت غیر مستقیم سالانه نزدیك به چند هزار شغل ایجاد می كند و اگر حمایتها از ما بیشتر شود میزان خروجیها چند برابر می شود.
وی گفت: جهاد دانشگاهی یكی از سازمانهای كارآفرین است كه كار را می شناسد و می تواند آن را تعریف كرده و بر آن نظارت كند.
رییس جهاد دانشگاهی صنعتی شریف درباره برنامههای آینده این نهاد، گفت: سرمایه گذاری و فعالیت در سه زمینه اندازهگیری دقیق، انجماد سریع و خلاء از برنامه های آینده مجموعه است كه به طور منسجم در كنار فعالیتهای دیگر مجموعه به عنوان سه قطب علمی دنبال می كنیم.
وی فعالیت در زمینه نفت و گاز و انرژی كه با همكاری یك دانشگاه و شركت نروژی انجام خواهد شد و همكاری با سازمان میراث فرهنگی در زمینه حفظ آثار فرهنگی و ارائه كمكهای تكنولوژیك به این سازمان، همكاری با نیروی انتظامی در مورد كاهش تصادفات رانندگی، همكاری با اداره آگاهی در مورد روشهای نوین كشف جرایم، همكاری با وزارت صنایع در مورد صنایع، فعالیت در زمینه هوا فضا در مورد تكنولوژی غشاء و ساخت هواپیماهای بدون سرنشین خورشیدی را بخشی از فعالیتها و برنامههای مجموعه جهاد دانشگاهی در طول سال 87 ذكر كرد.
وی برگزاری اولین همایش راهكارهای كاهش سوانح رانندگی در سال جاری كه با همكاری نیروی انتظامی و دانشگاههای كشور انجام می شود را از دیگر فعالیتهای مجموعه جهاد دانشگاهی صنعتی شریف ذكر كرد.
مهندس طباطبایی، در مورد همكاری با سایر واحدها و پژوهشكدههای جهادهای دانشگاهی گفت: جهاد دانشگاهی صنعتی شریف با تشكیل تیمی مشترك با جهادهای دانشگاهی دیگر مثل جهاد دانشگاهی علم و صنعت، تهران و خواجه نصیرالدین طوسی در برخی ازپروژه های ملی كشور و در چند زمینه از فعالیتهای جهاد دانشگاهی مثل نفت و گاز و حمل و نقل ریلی با آنها همكاری می كند و با تشكیل كنسرسیومی مشترك فعالیتهایی را در زمینه هایی مثل آلومینیوم و فنآوری اطلاعات(IT) آغاز كرده است كه البته با توجه به برنامه ریزی های پژوهشی جهاد دانشگاهی، برخی از واحدها در برخی رشته ها به صورت قطب علمی مطرح بوده و فعالیت می كنند كه در این زمینه های خاص واحدهایی دیگر به صورت همكار در كنار آنها فعالیت می كنند.